Testen, testen en nog eens testen

Eén slechte cel beïnvloedt de prestaties van de complete serie zonnepanelen. Daarom laten we onafhankelijke instanties al bij de fabrikanten op locatie tests en steekproeven uitvoeren. Zij gebruiken een zonlichtsimulator om de vermogensoutput te controleren.

Ook wordt elke binnenkomende zending getest. Natuurlijk zijn we zeker van de kwaliteiten van onze leveranciers, maar ook tijdens het inpakken, het transport of de overslag kan schade optreden. Deze beschadigingen zijn niet altijd met het blote oog zichtbaar. De techniek die voor het testen gebruikt wordt, is elektroluminescentie. Het resultaat is een soort röntgenfoto die exact laat zien of er beschadigingen zijn.

Kwaliteitstesten zonnepanelen
Soorten zonnepanelen

U krijgt de kwaliteit waar u voor betaalt

Eigen testcentrum

SolarComfort zou SolarComfort niet zijn als we niet zélf zouden testen. We zijn daarbij meteen een stap verder gegaan: we hebben een testcentrum gebouwd. Hier testen we onze eigen panelen, op het dak zoals in de praktijk. We controleren de panelen ieder jaar, en ook na extreem weer, zoals een hagelbui of storm.

Onderstaande foto’s laten enkele testresultaten zien. Op foto 1 ziet u panelen zonder celbreuken of andere beschadigingen. Op foto 2 ziet u een paneel waar tijdens montage op geknield is. Op foto 3 ziet u een paneel waarop tijdens montage meerdere malen gestapt is.

In ons eigen testcentrum
testen we ieder detail

Haarscheurtjes: niet met het blote oog waarneembaar

Haarscheurtjes of microcracks ontstaan wanneer het glas tijdens fabricage of transport doorbuigt of wanneer op een paneel gelopen of geknield wordt. Deze haarscheurtjes zijn niet met het blote oog te zien, maar verminderen de efficiëntie en vermogensoutput van de zonnepanelen.

Uit onze tests blijkt dat al na een halfjaar de vermogensoutput van een beschadigd paneel afgenomen is. Daarom zijn we hier uiterst scherp op in onze instructies aan onze monteurs.

1 2 3

Partijen met haarscheurtjes
gaan zonder pardon retour

Testcase paneel 608
Hele kleine haarscheurtjes, die met het blote oog niet eens te zien zijn, maar wel een groot effect hebben: dat maakte ons nieuwsgierig. We zochten uit wat de invloed van deze microcracks op de vermogensoutput precies is.

Als testcase hebben we op onze demonstratieruimte panelen geplaatst om vervolgens periodiek metingen uit te voeren. Hiervoor hebben we uit dezelfde levering een optimaal presterend paneel (601) en een paneel (608) met haarscheurtjes geselecteerd.

Wat bleek? Bij aanvang was de vermogensoutput van het goede paneel 254,9 Watt, die van het beschadigde paneel 249,3 Watt. Bovendien gaf controlepaneel 601 na een jaar nog een vermogensoutput van 99,3%. Na vijf jaar was dat 97,9%. Het vermogen van paneel 608 was in een jaar tijd gezakt naar 95,8% en in vijf jaar naar 94,2%.

De resultaten bevestigen:
één slechte cel beïnvloedt de hele serie

Vrijblijvend advies

Overweegt u een investering in een PV-systeem? Dan is het goed om weloverwogen te werk te gaan. We staan u graag terzijde met deskundig en gericht advies. En in onze demoruimte laten we u graag de technische mogelijkheden zien.

Ik wil graag advies

Vragen?

Heeft u vragen over PV-systemen? Stel deze gerust aan een van onze specialisten. We staan u graag met raad en daad terzijde, geheel vrijblijvend uiteraard.

Ik heb een vraag