Megawatt PV-installatie voor Jan van Mourik & Zn. Autobedrijven

Gepubliceerd op

Grote daken vragen om een grote aanpak! Dat geldt zeker voor het dak van Jan van Mourik & Zn. Autobedrijven in Geldermalsen. Voor deze opdrachtgever heeft SolarComfort in 2018 al 594 panelen op de showroom en werkplaats gelegd. Inmiddels ligt het dak van de loods aan de overkant ook vol.

Op deze loods heeft SolarComfort 2.402 extra grote 455Wp panelen geplaatst en 8 omvormers (die ook op het dak staan) in bedrijf gesteld. We nemen u mee in de werkzaamheden die bij het aanleggen van een dergelijk formaat PV-installatie komen kijken.

 

Netverzwaring

In het aanlooptraject hebben we voor Jan van Mourik op tijd een verzwaring aangevraagd voor de netaansluiting, met teruglevering. Dat is tegenwoordig lang niet overal meer mogelijk vanwege congestie op het elektriciteitsnet. Per situatie en per aansluiting wordt bekeken of het net het aangevraagde vermogen aan kan. Dit zal de komende jaren een grote uitdaging blijven voor het terugleveren van (zonne)stroom.

Gelukkig kunnen we onze systemen zo instellen dat ze met dynamische vermogensregeling optimaal het eigen verbruik afdekken, zonder terug te leveren aan het net. Zodra de beperkingen van de netbeheerder worden opgeheven, kunnen we de beperking met 1 druk op de knop weer aanpassen.

Vermogen

Vanwege het hoge vermogen van deze PV-installatie was het nodig een nieuwe hoofdverdeler te plaatsen. Ook is de bestaande inpandige trafo vervangen voor een zwaardere 1000kVA en is aan de straat een nieuw inkoopstation t.b.v. Liander geplaatst.

Tijdens de inbedrijfstelling was de nieuwe trafo nog niet opgeleverd waardoor tijdelijk op de bestaande aansluiting terug geleverd werd. Daarom hebben we de omvormers tijdelijk beperkt tot ongeveer 10% van het totale vermogen.

Om de dagelijkse werkzaamheden op het buitenterrein niet te verstoren is er een boring uitgevoerd tussen het inkoopstation en de inpandige trafo, waardoor het asfalt gewoon kon blijven liggen.

Om de bedrijven in het pand tijdens het wisselen van de trafo’s geen hinder van de werkzaamheden te laten ondervinden is een aggregaat aangesloten. Deze is zo aangesloten dat bij aan- en afkoppelen de stroom er nooit af is geweest. Nu het PV-systeem volledig in gebruik genomen is, wordt het volledige potentieel van ruim 1MWp (Mega Wattpiek) benut!

 

Constructieberekening

Bij de start van elk project wordt de constructie van het pand gecontroleerd door een onafhankelijke constructeur. Voordat we bij Jan van Mourik zijn begonnen heeft JCVANKESSEL Bouw de dakconstructie op een paar punten versterkt en zijn er extra noodoverstorten geplaatst voor het afvoeren van hemelwater. Op een gedeelte van het dak hebben we vanwege de constructieberekening geen panelen gelegd.

Omvormers hangen op het dak aan een ‘omvormershelter’. De 2 omvormer shelters wegen zo’n 500kg per stuk. Deze zijn daarom boven een constructieve draagbalk gemonteerd.

 

Vernieuwen dakbedekking

Omdat een PV-systeem is bedoeld om minimaal 15-20 jaar te blijven liggen, is de staat van de dakbedekking een punt om vooraf goed naar te kijken.

Bij Jan van Mourik is er daarom besloten om de platte dakvlakken onder de zonnepanelenconstructie preventief te overlagen. Wanneer het dak in de toekomst vernieuwd moet worden kan de constructie gewoon blijven liggen en hoeven alleen de delen er omheen nog te worden vernieuwd.

 

Maatwerk omvormershelter

Steeds vaker eisen verzekeraars dat omvormers buiten worden geplaatst. Vooral bij grotere PV-installaties is dit inmiddels bijna de standaard. Daarom hebben we een shelter ontwikkeld waarmee omvormers, back-to-back gemonteerd, goed geventileerd en toch beschut tegen regen en sneeuw zijn. Ook kunnen AC en DC kabels netjes en overzichtelijk worden bevestigd. Dit is tenslotte het hart van elke PV-installatie!

Bij deze PV-installatie ziet u 2 identieke shelters toegepast, met ieder 4x een Huawei 100KTL omvormer.

 

Details

Bedrijfsnaam: Jan van Mourik & Zn. Autobedrijven B.V.
Plaats: Geldermalsen
Aantal panelen: 2.402
Watt/paneel: 455
Totaal vermogen (Wp): 1.092.910
Aantal omvormers: 8