Duurzame energie koelcellencomplex FruitMasters in Ochten

Gepubliceerd op

Voor FruitMasters hebben wij 1.160 extra grote 455Wp panelen geplaatst op het platte dak van het bedrijfspand aan de A15 in Ochten. Omdat dit dak zich goed leent om met meerdere teams tegelijkertijd te werken, was deze klus in 2 weken geklaard.

 

Als telerscoöperatie is FruitMasters begaan met de omgeving en heeft duurzaam ondernemen hoog op de agenda staan. FruitMasters staat voor het beste in mens en natuur. Vanuit de kernwaarde ‘duurzaamheid: vandaag keuzes maken voor beter fruit van morgen’ is gekozen om op de beschikbare dakoppervlakken van de locatie in Ochten een PV-installatie aan te leggen. FruitMasters maakt vooral zelf gebruik van de opgewekte energie om het koelcellencomplex van stroom te voorzien. De geplaatste zonnepanelen leveren samen 527.800Wp aan maximaal vermogen.

 

Vermogensoutput zonnepanelen

Zonnepanelen zijn pas écht duurzaam wanneer zij lang mee gaan én langdurig een hoog rendement leveren. SolarComfort staat voor kwaliteit en zekerheid. Daarom testen wij onze zonnepanelen op voorhand op interne beschadigingen en met een zonlichtsimulator op vermogensoutput. Zo is FruitMasters verzekerd van een PV-installatie die langdurig duurzame energie levert en voortijdige degradatie van het rendement wordt voorkomen.

 

Omvormers

De installatie wordt aangestuurd door vier Huawei omvormers van 100kW. Deze zijn aan een van de buitengevels geïnstalleerd. Hier is ook een speciale onderverdeler aangelegd om de stroom met drie dikke kabels naar de hoofdaansluiting in het pand te transporteren die zich op ruim 100 meter afstand bevindt.

 

 

Dynamische vermogensregeling

Omdat op deze locatie voorlopig op verzoek van de netbeheerder niet kan worden teruggeleverd, heeft SolarComfort een dynamische vermogensregeling toegepast. Met een dynamische vermogensregeling wordt de capaciteit van omvormers begrensd. Wanneer de door de netbeheerder bepaalde vermogensgrenswaarde qua teruglevering bereikt wordt, grijpt de dynamische vermogensregeling in.

Bij deze installatie is deze grenswaarde ingesteld op nul, want er mag immers niet worden teruggeleverd. Zo zorgt de vermogensregeling ervoor dat wanneer deze PV-installatie meer energie opwekt dan verbruikt wordt (en er dus teruggeleverd kan worden) dat de omvormer het vermogen van de PV-installatie terugschroeft.

 

Over FruitMasters

Telerscoöperatie FruitMasters is van oudsher geworteld in hét fruitcentrum van ons land; de Betuwe. In 1904 richtten 34 telers de ‘Veiling Vereeniging Geldermalsen en Omstreken’ op. In de loop der jaren is FruitMasters sterk gegroeid. Tegenwoordig zijn zo’n 400 Nederlandse telers en hun families aangesloten bij de coöperatie.

Tegenwoordig vindt u appels, peren en al het andere heerlijke fruit van de telers van FruitMasters in vrijwel iedere Nederlandse supermarkt én in het buitenland. Daarbij begeleidt FruitMasters het fruit vanaf de teelt tot aan de aanschaf door de consument. Van sorteren en verpakken tot en met marketing en winkelvloerpresentatie.

 

Details

Bedrijfsnaam: FruitMasters
Plaats: Ochten
Aantal panelen: 1.160
Watt/paneel: 455
Totaal vermogen (Wp): 527.800
Gemiddelde Jaaropbrengst (kWh): 448.107
Aantal omvormers: 4
Merk omvormers: Huawei