Solar Carports Volvo aangemeld voor commercieel project van het jaar

|
Nieuws
Volvo Solar Carports

Bij Volvo Car Nederland hebben wij dit jaar zes Solar Carports gerealiseerd. Een bijzonder duurzaam project dat meedingt naar ‘Commercieel project van het jaar’. Een prestigieuze vakprijs voor duurzaamheid van het Duurzaamheidsgala. 

Wat maakt dit project zo bijzonder, behalve dat hier uw nieuwe Volvo samen met 185 andere auto’s overdekt geparkeerd kan staan?

1.482 zonnepanelen, een oppervlakte van 2.600 m2 én ruimte voor 186 (elektrische) auto’s. Dat zijn de Solar Carports die wij speciaal voor Volvo Car Nederland hebben ontworpen om elektrische auto’s direct op te laden met lokaal opgewekte zonnestroom.

In samenwerking met Joulz zijn 113 laadpunten in de Solar Carports geïntegreerd. Rijklaar gemaakte auto’s worden volledig met groene energie geladen aan de klant afgeleverd.

 

Dubbelzijdige zonnepanelen

Op de auto’s weerkaatst zonlicht wordt opgevangen door bijzondere dubbelzijdige (bifacial) zonnepanelen. Deze panelen vangen aan beide kanten van het paneel zonlicht op voor een hogere energieopwekking. Dit vertaalt zich in een efficiëntie van 19% en een vermogen van 330 Wattpiek.

 

Terugverdientijd

Een solar carport vergt een flinke investering in vergelijking met een reguliere PV-installatie. Met de energieprijzen van nu hebben we het over een terugverdientijd van zo’n 7 jaar. Bovendien biedt zo’n systeem additionele voordelen, bijvoorbeeld in combinatie met het laden van elektrische auto’s.

 

Energieopslag

Door lokaal opgewekte zonnestroom op te slaan, voorkomen we extra belasting van het lokale elektriciteitsnet. Een elektrische auto heeft een flink accupakket aan boord. Wanneer aan alle 113 laadpunten een Volvo XC40 Recharge gekoppeld is, maakt dit dat er bijna 9 MWh aan accucapaciteit beschikbaar is.

De beschikbare energieopslag groeit naar zelfs 14,5 MWh zodra in de toekomst alle parkeerplaatsen van laadpunten voorzien zijn!

 

Duurzaam vooruit

De totale opbrengst van de zonnepanelen bij Volvo Car Nederland bedraagt maar liefst 1,6 GWh per jaar (hierbij tellen we ook de zonnepanelen mee die SolarComfort eerder op alle dakvlakken van Volvo heeft aangelegd). Ter illustratie: dit is voldoende energie om een  volledig elektrische Volvo XC40 Recharge maar liefst 22.857 keer op te laden.

Hiermee kunnen 9,7 miljoen emissievrije kilometers per jaar worden afgelegd.

 

Solar Carports

Benieuwd naar de Solar Carports? U kunt het project vanaf de snelweg A2 ter hoogte van Beesd goed zien wanneer u voorbij Volvo Car Nederland rijdt.

 

Terug naar overzicht