Meer zonnepanelen in tuinbouw Rivierengebied

|
Nieuws
PV-systemen

Op de website van Greenport Gelderland verscheen een artikel over zonnepanelen in de tuinbouw in Rivierenland. Hieronder leest u de inleiding.

Meer en meer bedrijven in de Gelderse tuinbouw beleggen daken van hun schuren en sorteercentra met zonnepanelen. Een goed voorbeeld hiervan is het onlangs afgeronde project, voor Bloedbessen in Asch. Hier werden 774 zonnepanelen geplaatst, die gemiddeld 165.000 kWh per jaar opleveren. Leverancier is SolarComfort uit Geldermalsen, onderdeel van de JCVANKESSEL Groep.

Optimale benutting mogelijkheden

Jos de Greef van Bloedbessen: “Voor ons was het erg belangrijk een partij te kiezen met kennis van zaken. Daarom zijn we in zee gegaan met SolarComfort. Zij laten de zonnepanelen onafhankelijk testen voordat ze gelegd worden. Je hebt dan echt het gevoel dat je de best mogelijke panelen hebt met het meest optimale rendement.”

Verlagen van de energielasten is een welkome aanvulling voor veel fruittelers en handelaars in fruit, groeten en bloemen in het Rivierengebied. De opbrengsten van hun producten staan immers onder druk.

Fruithandelaar De Ruiter

Ook fruithandelaar De Ruiter uit Erichem heeft zonne-energie op zijn dak: gemiddeld zo’n 177.000 kWh per jaar, opgebracht door middel van 820 zonnepanelen. Johan de Ruiter: “JCVANKESSEL Bouw heeft 3 jaar geleden bij ons de nieuwe loods gebouwd. Daar is 18 ton meer staal in verwerkt, met de gedachte zonnepanelen te leggen. Destijds zakte de stroomprijs, maar nu we de SDE-subsidie hebben, kunnen we in 9 jaar tijd de totale investering terugverdienen.

De keuze voor SolarComfort is voor ons vanzelfsprekend gezien de ervaringen met het moederbedrijf. De verhalen die we onderweg hoorden over het testen en de nazorg die ze leveren bevestigde dit.”

Subsidies

SolarComfort regelt de aanvraag van de subsidie, die voluit Stimulering Duurzame Energieproductie heet. Evertse: “Wij regelen de aanvraag, handelen deze administratief af, sturen de installatie en certificering van de bruto productiemeter aan en begeleiden de contracten voor het terugleveren van de stroom.”

 

 

Terug naar overzicht