Kantoren en showroom Gispen voorzien van zonne-energie

|
Nieuws
GOPR1201 Small

Gispen in Culemborg heeft onlangs 352 polykristallijne zonnepanelen in gebruik genomen, geplaatst door SolarComfort. De installatie van deze zonnepanelen past naadloos in het beleid van het bedrijf om haar milieubelasting zoveel mogelijk te beperken en tegelijkertijd het menselijk welzijn zoveel mogelijk te optimaliseren.

Dankzij deze plaatsing kan Gispen de energiebehoefte van de kantoren en showroom in Culemborg nu volledig dekken met duurzame energie. Gispen hecht belang aan duurzaam ondernemen en onderscheidt zich hierin met de inrichtingsfilosofie Life at Work. Op deze manier creëren zij duurzame kantoren, woon-, zorg- en leeromgevingen.

Wim Dingemans, Hoofd Technische Dienst van Gispen: “Hiermee hebben we weer een van onze voornemens van ons milieubeleid gerealiseerd. Met de zonnepanelen wekken we op jaarbasis 77.000kWh stroom op. Dat is ruim voldoende voor de energievoorziening van onze kantoren en showroom in Culemborg. De CO2-reductie van dit systeem is grofweg vijftig ton op jaarbasis. Dankzij het monitoringsysteem kunnen we de actuele status online volgen. Ook de historie van het systeem kan tot in detail worden vastgelegd.”

Grondig testprogramma zonnepanelen

Rinie Evertse van SolarComfort: “Gispen focust op kwalitatieve en duurzame producten en dat zie je terug in de keuze voor SolarComfort. Bij ons worden zonnepanelen onafhankelijk getest voordat ze op het dak gemonteerd worden. Op deze manier zijn we zeker van het rendement. Ook zeer belangrijk: de SMA omvormers, het hart van het systeem, zijn van de hoogste kwaliteit. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat opbrengstvergelijkingen tussen deze omvormers automatisch worden gemaakt en eventuele afwijkingen, alarmmeldingen of gebeurtenissen automatisch worden gemeld. Ook de opbrengstrapportage gebeurt geheel automatisch.”

Lokaal opwekken en verbruiken van stroom

Het zonnepanelensysteem is verdeeld over twee daken en tweevoudig georiënteerd. Hierdoor kan Gispen zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf gebruiken en belast het bedrijf het bestaande elektriciteitsnet zo min mogelijk. Dergelijke systemen zorgen sowieso voor grotere stabiliteit in het stroomnet, want lokale opwek is altijd gunstig. Normaal gezien zou de stroom namelijk vanaf een grote centrale moeten komen en dus over grotere afstand moet worden getransporteerd. Nu wordt de stroom lokaal opgewekt, wordt door Gispen grotendeels zelf verbruikt (dus al een ontlasting van het stroomnet) en op de momenten dat er stroom over is, gaat dat het net op naar de dichtstbijzijnde verbruikers (buren). Ook die afstand is in verhouding tot de huidige situatie maar heel kort.
 

 

Bekijk de installatie van Gispen

 

Terug naar overzicht