Hoe presteren 26-jaar oude zonnepanelen?

|
Nieuws
26 jaar oude panelen getest van het Zonnehuis

Aan Het Lageland in Castricum ligt een huis met één van de allereerste zonnestroominstallaties van Nederland. Het Zonnehuis bestaat inmiddels 26 jaar.

26 jaar geleden kwam hier de heer Sjoerdsma wonen en die zorgde ervoor dat het huis zonder aansluiting op het stroomnet fungeerde. Een unieke technische prestatie in die tijd. Na jaren trouwe dienst is het tijd om de zonnepanelen op het dak te vervangen.

SolarComfort was ontzettend benieuwd naar de prestaties van deze 26-jaar oude zonnepanelen. Daarom hebben wij deze laten testen.

Resultaat

De techniek van zonnepanelen is flink verbeterd de afgelopen jaren. 26 jaar geleden was het vermogen van een paneel zo’n 40 watt, nu is dat 300 watt. De garantie van de fabrikant is gehaald.

Het gemiddelde wat elke fabrikant garandeert is dat na 25 jaar de zonnepanelen nog 80% van het vermogen opbrengen.

De testen laten zien dat dit bij alle geteste panelen ruimschoots het geval is. We zien dat sommige cellen in een aantal panelen niet meer functioneren, en dat er her en der wat schade aan de panelen is ontstaan. Maar de gemiddelde opbrengst ligt rond 90%. Kanttekening hierbij is dat we niet weten wat het exacte oorspronkelijke vermogen was.

Bekijk hier het testrapport van een paneel.

Benieuwd waarom wij zo focussen op het testen van kwaliteit?

Lees meer over het testen van zonnepanelen.

 

Terug naar overzicht