9 mythes over de Duitse Energiewende

|
Nieuws
Tags:
brochure duitse zonnewende

Overstap naar energiemix met groter aandeel voor hernieuwbare energie is mogelijk én kost ons niet meer!

In 2011 lanceerde de Duitse regering de Energiewende. Hiermee wil Duitsland de strijd tegen de klimaatverandering aangaan en een einde maken aan de risico’s van kernenergie en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Concreet beslisten onze oosterburen, in de nasleep van de kernramp in Fukushima, om alle kerncentrales te sluiten tegen 2022.

Daarnaast wil Duitsland zijn CO2-uitstoot verminderen met 40 procent tegen 2020 en met 80 tot 95 procent tegen 2050. Om dit mogelijk te maken trekt het land volop de kaart van hernieuwbare energie en energiebesparing. De wereld volgt deze energierevolutie op de voet. Kan Duitsland ook voor energie een gidsland zijn?

Met de studie “Our Energy Future” toonden Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en WWF aan dat een overstap naar een energiemix met een veel groter aandeel voor hernieuwbare energie mogelijk is én ons niet meer hoeft te kosten. Maar hoe zetten we dit toekomstbeeld om in de praktijk? Hiervoor steken we ons licht op bij onze oosterburen. We trekken niet alleen lessen uit dit verhaal, maar laten ons ook inspireren. In deze publicatie nemen ze een aantal hardnekkige mythes over de Duitse Energiewende onder de loep, met name over de transitie in de Duitse elektriciteitssector.

Een paar punten die we alvast verklappen:

  1. Een kernuitstap en ambitieuze klimaatdoelstellingen kunnen hand in hand gaan.
  2. Het sluiten van de kerncentrales kan volledig opgevangen worden met hernieuwbare energie.
  3. De Duitse Energiewende heeft meer dan 340.000 lokale banen opgeleverd.
  4. Duitsland heeft een van de betrouwbaarste netten in Europa: er zijn nauwelijks nog stroomonderbrekingen.

 

brochure duitse zonnewende afbeelding
Klik hier om de brochure te bekijken

Terug naar overzicht